6

Fraudebestrijding

Phishing

Het kan altijd voor komen dat uit naam van LAVG berichten verspreid worden. Hier kunt u lezen hoe u echte berichten van LAVG kunt herkennen.

Belfraude

Belfraude is een vorm van oplichting waarbij je een melding krijgt van een gemiste oproep of een SMS ontvangt met het verzoek om terug te bellen. Als naar het nummer wordt teruggebeld, blijkt later dat er veel kosten per minuut in rekening zijn gebracht.

Juni 2024: Wij ontvangen meldingen van personen die worden opgelicht via de telefoon. Uit naam van AGC Gerechtsdeurwaarders wordt gedreigd met beslag (vaak door ene Bert Vennema), als een openstaande factuur niet direct wordt betaald. AGC Gerechtsdeurwaarders is een voormalig gerechtsdeurwaarderskantoor dat door fusies is overgegaan in LAVG Gerechtsdeurwaarders.

De toon van het gesprek wordt snel dwingend en grimmig. Slachtoffers worden overrompeld met een achterstallige betaling van een advertentiefactuur op een rekening bij BUNQ bank, meestal op naam van Francor. Betaal niet!

SMS fraude

Regelmatig worden uit naam van LAVG sms’jes verzonden waarin wordt aangegeven dat er, bij het niet betalen van het genoemde bedrag, overgegaan wordt tot het leggen van (conservatoir) beslag. De betreffende sms’jes zijn niet door LAVG verstuurd. Twijfelt u? Controleer dan altijd onderstaande checklist.

Controleer de afzender

Het kan voorkomen dat e-mails of sms-berichten worden verzonden uit naam van LAVG. Wij kunnen dit helaas niet voorkomen. Wel kunnen we een aantal tips geven die kunnen helpen om valse berichten te herkennen.

LAVG maakt bijvoorbeeld geen gebruik van social media platformen als Whatsapp of Facebook Messenger. Wij versturen alleen e-mails of sms-berichten. Onze bankrekeningnummers zijn Nederlandse IBAN-nummers. De e-mails die wij verzenden zijn afkomstig van @lavg.nl. Helaas zijn fraudeurs steeds slimmer. Daarom hebben we een algemene checklist die u kan helpen om een ‘spookfactuur’ te herkennen:

 • Let goed op de afzender. Heeft u eerder contact gehad met LAVG? Klopt het dat u daar een bedrag verschuldigd bent?
 • Controleer goed vanaf welk e-mailadres de e-mail is verzonden. Vaak staat dit tussen haakjes er achter of anders dubbelklikken op de afzender om het e-mailadres zichtbaar te maken;
 • Alle e-mails van LAVG eindigen op @lavg.nl;
 • Log in op onze portal om uw openstaande schulden in te zien;
 • Is het taalgebruik hetzelfde als in andere brieven/e-mails die u heeft ontvangen van LAVG? In fraudeberichten staat vaak dreigende taal. Of veel type- en spelfouten.
 • Staat er een telefoonnummer op de factuur? Bel dit nummer niet. Internetcriminelen kunnen in sommige gevallen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens of zorgen ervoor dat u een hoge telefoonrekening krijgt.
 • Klopt het IBAN-rekeningnummer? LAVG maakt alleen gebruik van Nederlandse rekeningnummers. Hieronder vermelden wij onze bankrekeningnummers:
  NL64 RABO 0162 247 117
  NL75 RABO 0130 746 460
  NL62 INGB 0667 736 816
  NL49 INGB 0660 597 268
  NL42 INGB 0004 318 771
  NL92 INGB 0000 733 236

Twijfel? Zoek direct contact!

Twijfelt u aan de ontvangen e-mail of sms? Maak niet zomaar een bedrag over. Zoek contact met ons.  Stuur een e-mail met zo veel mogelijk informatie naar fraude@lavg.nl. U kunt ons bereiken op 088-528 4000 en via de chat.

Heeft deze informatie je geholpen?

Mogen wij we contact opnemen?