Chivalry Creative 595762 Unsplash

Beslagvrije voet

Aanvullende informatie over de beslagvrije voet

In het beslagexploot wordt de beslagvrije voet genoemd, maar wat is dit eigenlijk?

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het gedeelte van het inkomen waar je recht op hebt. Het bedrag wat boven de beslagvrije voet uitkomt moet worden afgedragen aan de deurwaarder.  Het vaststellen van de beslagvrije voet doet een deurwaarderskantoor met de beschikbare informatie.

De beslagvrije voet is vastgesteld, maar de werknemer vindt deze niet juist. De werknemer kan de beslagvrije voet opnieuw laten beoordelen. Dan kijkt een deurwaarderskantoor naar de volgende punten.

  • Woonkosten;
  • Woonsituatie;
  • Inkomsten partner (als dit aan de orde is)

Deze informatie is nodig om een juiste berekening te maken. Wordt niet alle informatie aangeleverd, dan blijft het eerste vastgestelde beslagvrije voet bedrag gelden.

Heeft u een werknemer waarvan u denkt dat de beslagvrije voet niet juist is vastgesteld, raden wij u aan om dit te bespreken met uw werknemer. De werknemer moet zelf verzoeken om een herberekening.

Hoe werkt beslagvrije voet bij meerdere beslagleggers?

Als er sprake is van meerdere beslagleggers dan is de vastgestelde beslagvrije voet van de eerste beslaglegger leidend. Wordt er door een andere beslaglegger een lagere beslagvrije voet opgegeven, dan hoeft de werkgever hier niets mee te doen. De inhoudingen mag je als werkgevers blijven overmaken naar de coördinerende deurwaarder.

Heeft deze informatie je geholpen?

4 bezoekers vonden het nuttig

Mogen wij we contact opnemen?